Microbrouwer-craftbrewer

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Microbrouwer-craftbrewer

België is hét bierland bij uitstek. Sinds 2016 werd het Belgisch bier door UNESCO uitgeroepen tot 'immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid'. Zeker onze 'craftbreweries' zijn wereldwijd immens populair. Verdien ook jouw plaats in deze groeiende markt en creëer en brouw je eigen bier.

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen
Onze klanten geven ons »

In detail

Naast grondstoffen, fermentatiemethodes, het brouwproces, brouwtechnologie, enz... kom je in dit traject ook alles te weten over de organisatie in de brouwerij. Dus je leert niet enkel de verschillende bierstijlen te brouwen en je eigen recept uit te schrijven, maar ook hoe je je bier in distributie kan brengen. Je leert hoe je een community en lokale betrokkenheid kan creëren en hoe je een commercieel beleid kan voeren. Na het succesvol afronden van deze opleiding kan je dus hoge ogen scoren met de opstart van je eigen microbrouwerij. 

Naast je vaste lesavond heb je gedurende het cursusjaar ook les op 9 zaterdagen (5 dagen van 9:00 tot 16:30 en 4 voormiddagen) De praktijk-brouwdagen die telkens 8 lesuren in beslag nemen gaan door bij Brouwland, Korspelsesteenweg 86 te 3581 Beverlo en bij stadsbrouwerij Brauw, Molenstraat 37/1 te 3600 Genk.

Iedereen die aan de slag wil gaan als craftbrewer.

Bier en zijn grondstoffen

  • Wat is bier?
  • Bier en gezondheid
  • Water
  • Mout
  • Ruwe granen
  • Hop
  • Kruiden en fruit
  • Gist
  • Brouwerijbezoek

Brouwproces en gisting

  • Maalmethodes
  • Brouwproces
  • Gisting (gistingsmethoden, fermentatieproces, giststarters)
  • Lagering en dryhopping
  • Helderbierfiltratie
  • Afvullen (met of zonder hergisting)
  • Trends en innovaties in de brouwerij (o.a. alcoholarme en alcoholvrije bieren, duurzaamheid, ...)

Biochemie en chemie in de brouwerij

  • Inleiding tot chemie en biochemie
  • Chemie van brouwwater
  • Gerst, mout, ruwe granen en hop
  • Metabolisme (stofwisseling) van de gist
  • Bierstabiliteit en -kwaliteit
  • Reiniging en desinfectie
  • Meten en analyseren

Brouwerij - inrichting en beheer

  • Brouwinstallaties
  • Brouwerij inrichting en registratiesystemen
  • Voedselveiligheid - Warenwetgeving
  • Veiligheid en milieuwetgeving
  • Ruimtelijke ordening
  • Voorraadbeheer
  • Productieplanning
  • Accijnswetgeving

Praktijk brouwen graad 1

  • Receptontwikkeling en accijnswetgeving
  • Praktijk brouwen
  • Bottelen en etiketteren

Praktijk brouwen graad 2

  • Receptontwikkeling en accijnswetgeving
  • Praktijk brouwen
  • Bottelen en etiketteren
  • Degustatie en nabespreking bier 1 (praktijk brouwen graad 1)

Praktijk brouwen graad 3

  • Receptontwikkeling en accijnswetgeving
  • Praktijk brouwen
  • Bottelen en etiketteren
  • Degustatie en nabespreking bier 2 (praktijk brouwen graad 2)

Praktijk brouwen graad 4

  • Receptontwikkeling en accijnswetgeving
  • Praktijk brouwen (extern in professionele brouwerij)
  • Bottelen en etiketteren
  • Degustatie en nabespreking bier 3 + 4 (praktijk brouwen graad 3 + 4)

Eindproef Microbrouwer


     

    Heb je nog een vraag?

    Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.

    davy