Recht door zee

9 years 1 month geleden

Zeeman heeft meer dan 1.200 verkooppunten en bijna 7.000 medewerkers in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Goed people management is één van hun succesformules. Zeeman heeft sinds vorig jaar de handen in elkaar geslagen met SYNTRA Business om haar lokale filiaalbeheerders en assistent filiaalbeheerders nog beter te laten ontplooien.

Zeeman geeft alle medewerkers in Nederland de kans om extra opleidingen en workshops te laten volgen. Omdat we uniformiteit in de opleidingen willen, hebben we ook in België naar lokale partners gezocht. SYNTRA Business heeft ons enkele jaren geleden met open armen ontvangen. Er volgden enkele gesprekken en vervolgens hebben we samen een langlopende opleiding in elkaar gestoken”, zegt Kitty Bäcker, Coördinator Opleiding en Ontwikkeling bij Zeeman. De opleiding ‘Branchemanager’ duurt één jaar en is speciaal bedoeld voor filiaalbeheerders en ervaren assistent filiaalbeheerders. “De opleiding is niet verplicht. Regiomanager Wendy Dekens heeft gepolst wie er interesse had en vervolgens hebben we – op basis van motivatie en ervaring - een selectie van 16 cursisten gemaakt”, legt Kitty Bäcker uit. “Onze visie? We willen mensen bagage meegeven om zich volledig te ontplooien op persoonlijk en professioneel vlak zodat ze kunnen doorgroeien en hogere functies kunnen ambiëren. In ruil vragen we enkel een flinke portie motivatie.”

Gevarieerd programma

Elke donderdagnamiddag - tijdens de werkuren - volgen de geselecteerde cursisten een opleiding in de campus van Hasselt. “De opleiding ‘Branchmanager’ zit ook in het open aanbod en is dus niet nieuw”, zegt Veerle Tolaro, docent detailmarketing voor SYNTRA Business. “Wij hebben samen met de mensen van Zeeman aan tafel gezeten om de bestaande inhoud van de verschillende modules te analyseren en aan te passen. Een sterke troef is dat nagenoeg alle docenten van deze opleiding zelf uit de retailsector komen.”

Van winkelinrichting tot leidinggeven

Veerle Tolaro is zelf één van de vier gedreven docenten. Zij is verantwoordelijk voor de module Detailmarketing en Winkelinrichting. “In 36 lesuren – of 9 donderdagnamiddagen – heb ik heel wat onderwerpen aan bod laten komen. Van het marketingproces, de verschillende winkelformules, de diverse productsoorten en marktsegmentatie tot productmanagement, trends en e-commerce”, duidt Veerle Tolaro. “Er komt bij zo’n managementopleiding flink wat theorie aan te pas maar ook heel wat praktijk. Zo zijn we bijvoorbeeld één namiddag allemaal samen – gewapend met een observatielijst – naar het centrum van Hasselt getrokken voor een ‘mystery shopping’. Achteraf hebben we onze ervaringen in groep besproken. Om dieper in te gaan op klachtenafhandeling en klantentevredenheid hebben we situaties geschetst en rollenspelen gevoerd. Stilzitten zat er tijdens mijn lessen niet bij. Het was niet de bedoeling om vier uur aan één stuk op een stoel te blijven zitten en weg te dommelen.” Naast Detailmarketing en Winkelinrichting zijn er nog vijf andere modules die uitgebreid behandeld worden. “Op het einde van de rit hebben de cursisten ook een flinke bagage kennis opgedaan over voorraad en logistiek, financieel beheer, juridisch beleid, personeelsbeheer en leidinggeven”, zegt Veerle.

Gemotiveerde cursisten

Regiomanager Wendy Dekens vangt heel wat positieve reacties op van de cursisten. “Door te werken met een select aantal mensen is de motivatie erg groot. Ze zijn hongerig om bij te leren. We zijn inmiddels nog maar halverwege het academiejaar, maar de feedback die ik tot nu toe ontvangen heb, is erg positief. Ik ben ervan overtuigd dat heel wat medewerkers hier erg sterk zullen uitkomen”, zegt Wendy Dekens. Docente Veerle Tolaro springt haar bij. “Het was een prettige ervaring om les te geven aan deze dames. Ze waren allemaal even toegewijd en gingen bij een opdracht meteen aan de slag. Die gedrevenheid gaf mij ook veel voldoening.”

Uit de Zeeman-context

Ondanks dat Zeeman de opleiding tot ‘Branchmanager’ betaalt en deze ook nog eens tijdens de werkuren plaats laat hebben, is de cursus niet toegespitst op Zeeman. “Het was een duidelijke instructie van SYNTRA Business en Zeeman om breder te gaan en de dames even uit hun Zeeman-context te trekken, los van de discountersector”, zegt Veerle Tolaro. Regiomanager Wendy Dekens knikt. “Wie op het einde van het academiejaar slaagt, ontvangt een officieel getuigschrift ‘Branchmanager’ en kan in de toekomst zelfstandig een filiaal uitbaten. Straf dat onze werkgever dat allemaal wil bekostigen.”

Alle kansen om te ontwikkelen

Zeeman groeit en wilt haar mensen laten meegroeien. Op alle vlakken. Straf people management, noemen ze dat. “We staan ervoor gekend om mensen heel veel kansen te bieden. We nemen bijvoorbeeld niet enkel ervaren mensen maar ook heel wat schoolverlaters aan. Daarnaast proberen we zowel in de winkel als tijdens opleidingen kansen te creëren zodat medewerkers kunnen doorgroeien. Door de jaren heen zijn er ontzettend veel winkelmedewerkers die het tot filiaalbeheerder geschopt hebben. Zelfs heel wat regiomanagers zijn ooit als verkoopster gestart. Daar zijn we fier op”, zegt Kitty Bäcker. “Uiteraard moet je als medewerker de kansen ook met beide handen willen grijpen. Motivatie moet de drijfveer zijn. Ik werk zelf al ruim twintig jaar voor Zeeman en heb heel wat verschillende functies gehad. De afwisseling, de kansen om hogerop te raken en de verantwoordelijkheid die je krijgt maken deze job zo boeiend. De truc? We willen het voor ons personeel zo aangenaam maken, dat ze simpelweg nooit meer weg willen.”

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Het opleidingsplan en de arbeidsdeal
Business

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal: hoe begin ik er aan?

Business

Syntra business lanceert nieuw opleidingsaanbod voor medewerkers

Vanaf september zet Syntra business samen met SyntraPXL een nieuw open opleidingsaanbod in de markt. Een perfect alternatief voor wie niet op zoek is naar maatopleiding, maar zijn werknemers wel wil bijscholen én daarbij graag zijn kmo-portefeuille inzet. Een bedrijfsopleiding boeken kan nog steeds, maar met ons open aanbod van kortlopende opleidingen, certificeringen en bijscholingen kunnen we de gekende business-kwaliteit leveren op kleine schaal. Laat je inspireren door ons aanbod en schrijf nu alvast in! Ontdek het nieuw opleidingsaanbod!

Business

Verdubbel je opleidingssubsidies met deze financiële incentives van de overheid

Het Vlaams opleidingsverlof is al enkele jaren een interessante maatregel voor mensen die hun job willen combineren met een opleiding. Momenteel kan je als werknemer maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives. Hoog tijd om te investeren in opleiding dus!

Business

Nieuwe trend: coaching in plaats van traditioneel opleiden

Bedrijven bestelden tijdens het eerste kwartaal van het jaar uitzonderlijk veel coachingtrajecten op maat. Voor SYNTRA business is die toenemende vraag alvast geen verrassing. “Bijkomende subsidies en aanslepende bedrijfsuitdagingen maken coachingtrajecten aantrekkelijker dan ooit”, zegt Sandra Huysmans van SYNTRA business.

Business

Wafelbakkers met goesting in de toekomst

De bescheiden Vlaming beseft vaak niet dat België het wafelland bij uitstek is. Eva Taes, HR-manager, kan daar in geuren en kleuren over vertellen: "We leveren aan ongeveer alle supermarkten in België, in Europa en zelfs verschillende landen buiten Europa." Bij de schrijver van dit artikel hebben vooral de geuren indruk gemaakt, want de heerlijke geur van versgebakken wafels overvalt je al op de parking. Bij het betreden van de productiehal zorgt het intens wafelaroma zelfs voor een instant hongergevoel. Maar wie zich niet laat afleiden, ziet meteen een voedingsbedrijf waar mensen en moderne machines samenwerken voor een efficiënt productieproces. Want wie in de voedingsindustrie aan de top wil blijven, moet kwaliteit en performantie hand in hand laten gaan.

Business

LEIDINGGEVEN OP AFSTAND