OPGELADEN VOOR DE TOEKOMST

3 years 9 months geleden

Umicore is een Belgische trots op het wereldtoneel. Als materiaaltechnologie- en recyclagegroep is Umicore gekend voor haar expertise in materiaalkunde, scheikunde en metallurgie. Het bedrijf ontwikkelt katalysatoren, energie- en oppervlaktematerialen en recycleert edelmetalen. De site in Olen huisvest het wereldwijde R&D- en competentiecentrum voor de groep. Hier recycleert Umicore onder meer hoogwaardige metalen zoals kobalt en nikkel uit batterijen en voert het baanbrekend onderzoek naar schone technologieën voor herlaadbare batterijen.

 

Circulaire economie

Van smartphones tot elektrische fietsen of voertuigen en grote industriële toepassingen: de wereldwijde vraag naar batterijen explodeert. Dat betekent ook: meer vraag naar grondstoffen én meer afval. Om de planeet leefbaar te houden en de misbruiken bij ontginning van grondstoffen uit te roeien, moeten we naar een circulair systeem. In Olen investeert Umicore fors in onderzoek om batterijen een oneindig leven te geven onder het motto ‘materials for a better life’. Onder leiding van Process Engineers als Steven Neyens en Lore Van Gestel experimenteren de operatoren met processen om afgedankte batterijen te transformeren in metalen, die in kathodepoeders hun weg vinden naar nieuwe herlaadbare batterijen. Zo wordt de batterijlus gesloten. De medewerkers in dat proces van ontmanteling en recyclage moeten degelijk opgeleid worden in deze niet altijd ongevaarlijke, maar boeiende en toekomstgerichte materie.

Opleiding op maat

Steven Neyens: “Continue opleiding is hier de orde van de dag. De hr-dienst waakt erover dat we geregeld bijscholen, en zelf kunnen we vanuit de praktijk opleidingen voorstellen en aanvragen. Zo wilden wij de basiskennis van batterijen en elektriciteit van onze operators bijspijkeren, gezien wat er nog allemaal op ons afkomt. De technologie en toepassingen worden steeds complexer. Opleiding is dus essentieel, niet alleen om de job naar behoren te kunnen doen, maar ook om de leergierigheid aan te scherpen. Als je kennis van iets hebt, wil je er vanzelf meer over weten. Tenslotte is een batterij niet risicoloos, en veiligheid staat natuurlijk voorop. Onze activiteit is heel specifiek, en daarom waren we op zoek naar een opleiding op maat. Die vonden we uiteindelijk bij SYNTRA business.”

Stroomversnelling

“We staan nog maar aan het begin. De evolutie van batterijen als toekomstgerichte energiebron én -opslagsysteem zal in een enorme stroomversnelling komen”, beaamt Tom Nijsen van de T2-campus in Genk. “In 2018 reeds zijn we in het volledig uitgeruste Smart Grid Labo gestart met de innovatieve opleiding Batterijspecialist. Daarvoor kan de T2-campus een beroep doen op een achttal trainers, afkomstig uit de bedrijven van het ecosysteem en het naburig onderzoeksinstituut EnergyVille, dat eveneens in het Thor Park gevestigd is. We bieden basisopleidingen aan, maar integreren dit ook met maatwerk voor nichespelers. Een fietsenmaker heeft bijvoorbeeld andere behoeften dan een installateur van zonnepanelen. Specifiek voor Umicore hebben we een programma opgesteld dat de hele levensduur van een batterij in beeld brengt. Want hun kernactiviteit zit zowel aan het begin, van grondstof tot batterij, als aan het einde, van batterijafval terug tot grondstof.”

Flexibel inplannen

Lore Van Gestel: “Met een achttal operators en drie process engineers hebben we de driedaagse opleiding Batterijspecialist gevolgd. Ook onze ervaren mensen namen deel, want zij konden zo antwoorden krijgen op vragen die in de praktijk voorkomen. Het was een ideale mix van theorie en praktijk, van ervaring en basiskennis. Het grote voordeel van opleiding? Dat ze volledig op onze vraag en op onze maat werd samengesteld in nauw overleg met de mensen van SYNTRA business. Naar de planning van de opleidingsdagen stelde SYNTRA business zich flexibel op zodat we onze activiteit minimaal moesten onderbreken. Ongetwijfeld zullen we opnieuw een beroep doen op SYNTRA business om de kennis verder uit te diepen op het moment dat dit nodig is. Zij zorgen voor de trainers die kunnen inspelen op onze behoefte. De T2-campus, waar we trouwens erg van onder indruk waren, biedt daarvoor de perfecte, stimulerende omgeving.”

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Het opleidingsplan en de arbeidsdeal
Business

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal: hoe begin ik er aan?

Business

Syntra business lanceert nieuw opleidingsaanbod voor medewerkers

Vanaf september zet Syntra business samen met SyntraPXL een nieuw open opleidingsaanbod in de markt. Een perfect alternatief voor wie niet op zoek is naar maatopleiding, maar zijn werknemers wel wil bijscholen én daarbij graag zijn kmo-portefeuille inzet. Een bedrijfsopleiding boeken kan nog steeds, maar met ons open aanbod van kortlopende opleidingen, certificeringen en bijscholingen kunnen we de gekende business-kwaliteit leveren op kleine schaal. Laat je inspireren door ons aanbod en schrijf nu alvast in! Ontdek het nieuw opleidingsaanbod!

Business

Verdubbel je opleidingssubsidies met deze financiële incentives van de overheid

Het Vlaams opleidingsverlof is al enkele jaren een interessante maatregel voor mensen die hun job willen combineren met een opleiding. Momenteel kan je als werknemer maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives. Hoog tijd om te investeren in opleiding dus!

Business

Nieuwe trend: coaching in plaats van traditioneel opleiden

Bedrijven bestelden tijdens het eerste kwartaal van het jaar uitzonderlijk veel coachingtrajecten op maat. Voor SYNTRA business is die toenemende vraag alvast geen verrassing. “Bijkomende subsidies en aanslepende bedrijfsuitdagingen maken coachingtrajecten aantrekkelijker dan ooit”, zegt Sandra Huysmans van SYNTRA business.

Business

Wafelbakkers met goesting in de toekomst

De bescheiden Vlaming beseft vaak niet dat België het wafelland bij uitstek is. Eva Taes, HR-manager, kan daar in geuren en kleuren over vertellen: "We leveren aan ongeveer alle supermarkten in België, in Europa en zelfs verschillende landen buiten Europa." Bij de schrijver van dit artikel hebben vooral de geuren indruk gemaakt, want de heerlijke geur van versgebakken wafels overvalt je al op de parking. Bij het betreden van de productiehal zorgt het intens wafelaroma zelfs voor een instant hongergevoel. Maar wie zich niet laat afleiden, ziet meteen een voedingsbedrijf waar mensen en moderne machines samenwerken voor een efficiënt productieproces. Want wie in de voedingsindustrie aan de top wil blijven, moet kwaliteit en performantie hand in hand laten gaan.

Business

LEIDINGGEVEN OP AFSTAND