MEER BATEN DAN KOSTEN

4 years 2 months geleden

Opleiding? ‘Veel te duur’. ‘Hebben wij niet nodig’. ‘Geen tijd voor’. De vooroordelen ten opzichte van opleiding zijn nog steeds de wereld niet uit. “En dat is in tijden van verandering merkwaardig, want opleidingen zijn essentieel voor de toekomst”, aldus Sandra.

Meer dan de helft van alle bedrijven die er recht op hebben, maakt geen gebruik van de subsidies voor opleiding. Zonde, maar er is verandering op komst. “Vooral in familiebedrijven zien we vaak dat de jongere generatie anders over opleidingen denkt dan de voorgaande. Omdat zij beseffen: mensen kiezen vandaag voor een werkgever waar ze zich kunnen blijven ontwikkelen. Met een opleidingsprogramma op maat hou je sterke mensen aan boord en maak je het verschil met concurrenten. En wat als ze op een dag met al die kennis toch vertrekken? Als je ze niet opleidt, zijn ze zéker weg. Naast die winst in ‘human capital’ bestaan er tal van subsidies die zowel de factuur van de opleiding als de geïnvesteerde loonkost deels vergoeden”.

Oerwoud aan subsidies

“Toegegeven: het is geen sinecure om wegwijs te raken in het kluwen van subsidies, steunmaatregelen, platformen en instanties van onze verschillende gewesten en provincies”, aldus Sandra. “SYNTRA business staat dan ook klaar met raad voor bedrijven die het overzicht kwijt zijn. Wij hebben experts die zich bezighouden met de verschillende subsidies en nagaan wat mogelijk is. We komen langs voor een kennismakingsgesprek en overlopen samen jouw activiteiten, projecten, ideeën en toekomstplannen. Daarna lijsten we de subsidies waarvoor je in aanmerking komt voor je op. Zo hebben we onder meer met gerenommeerde bedrijven als Plukon en Witzenmann samengewerkt om oplossingen op maat te bieden”

Terugverdieneffect

Sandra Huysmans: “Er wordt ook wel eens vergeten dat in de meeste cao’s opleidingen voor de medewerkers zijn overeengekomen. Daarom focussen we bij SYNTRA business zo sterk op onze adviesfunctie. Onze aanpak volgt een duidelijk stappenplan. Via een grondige analyse gaan we na welke steunmaatregelen interessant zijn. Die zijn er op lokaal, Vlaams, sector- en Europees niveau. We begrijpen dus goed dat veel bedrijfsleiders niet van alles op de hoogte zijn of opzien tegen de administratieve rompslomp. Wij bieden daarin ondersteuning en geven het nodige advies. Tot slot is opleiding voor elk bedrijf - groot of klein - de sleutel tot de toekomst. Wie niet bijblijft, zal niet overleven. Kortom, investeren in opleiding heeft een objectieve kost, maar een veel groter terugverdieneffect.”

Zoeken naar de klik

“Advies en maatwerk is inderdaad een sterke troef van SYNTRA business”, zegt Christel Fabré, Responsible HR Development bij WITZENMANN BENELUX. “Van in het begin wordt onderzocht welke steunmaatregelen in aanmerking komen. In ons geval: de sectorfondsen, maar ook het Vlaams Opleidingsverlof, het vroegere educatief verlof. Daarmee kan je een flink deel van de loonkost recupereren. SYNTRA business neemt ons daarbij veel administratieve zorg uit handen en zorgt voor de nodige attesten en certificaten. Maar de grootste sterkte van SYNTRA business vind ik de manier waarop ze de match maken met de juiste trainer. Omdat ze ons bedrijf echt leren kennen, zoeken ze net zo lang naar een expert tot er een ‘klik’ is. Als die er niet is, kan een traject waarbij je zo intensief op een persoonlijk vlak met mensen samenwerkt, volgens mij nooit een succes worden.”

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal
Business

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal: hoe begin ik er aan?

Om de werkzaamheidsgraad in België tegen 2030 te verhogen tot 80%, voerde de federale overheid de arbeidsdeal in. Die arbeidsdeal omvat tal van regelingen met als doel de arbeidsmarkt te hervormen en meer flexibiliteit voor zowel medewerkers als werkgevers te garanderen. Bedrijven met 20 of meer medewerkers moeten bijvoorbeeld een jaarlijks opleidingsplan voor medewerkers opstellen.

Business

Syntra business lanceert nieuw opleidingsaanbod voor medewerkers

Vanaf september zet Syntra business samen met SyntraPXL een nieuw open opleidingsaanbod in de markt. Een perfect alternatief voor wie niet op zoek is naar maatopleiding, maar zijn werknemers wel wil bijscholen én daarbij graag zijn kmo-portefeuille inzet.

Business

Verdubbel je opleidingssubsidies met deze financiële incentives van de overheid

Het Vlaams opleidingsverlof is al enkele jaren een interessante maatregel voor mensen die hun job willen combineren met een opleiding. Momenteel kan je als werknemer maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives.