Generatie diversiteit

5 years 8 months geleden

Wetenschappelijke studies wijzen uit dat de generatieverschillen soms kleiner zijn dan de verschillen binnen de eigen generatie. Er heerst echter vaak de perceptie dat samenwerken met mensen van een andere generatie moeilijk is. Soms worden de verschillen ook sterk uitvergroot: “de jeugd is de hele tijd met de smartphone bezig” of “ouderen zijn vastgeroest en willen niets meer bijleren”.

Maar in werkelijkheid liggen de noden van de verschillende generaties vaak dicht bij elkaar. Volgens Chantal Hendrikse, praktijklector aan de Karel De Grote Hogeschool en SYNTRA Business-trainer, komt het erop aan om medewerkers te laten ervaren wat de meerwaarde is van een samenwerking tussen verschillende generaties. “Als iedereen vasthoudt aan zijn eigen werkwijzen, dan kan dat weleens botsen. Kijk dus waar je elkaar kunt aanvullen en wat je van elkaar kunt leren. Door iedereen in zijn waarde te laten en in te zetten op elkaars sterktes, creëer je openheid en bereik je veel meer.”

Goede leidinggevenden

Een andere factor die bepalend kan zijn in het voorkomen en oplossen van generatieconflicten, is de leidinggevende. “Een goede leidinggevende zet zich niet boven het team, maar tussen de mensen. Het is ook iemand die ieder zijn sterktes goed weet in te schatten en ervoor zorgt dat het team als een goed geoliede machine samenwerkt. Iemand die niet zelf altijd de rol van expert opneemt, maar die medewerkers coacht, doet groeien en laat meedenken. Heel wat van die vaardigheden kan je trouwens aanleren”, aldus Chantal.

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal
Business

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal: hoe begin ik er aan?

Om de werkzaamheidsgraad in België tegen 2030 te verhogen tot 80%, voerde de federale overheid de arbeidsdeal in. Die arbeidsdeal omvat tal van regelingen met als doel de arbeidsmarkt te hervormen en meer flexibiliteit voor zowel medewerkers als werkgevers te garanderen. Bedrijven met 20 of meer medewerkers moeten bijvoorbeeld een jaarlijks opleidingsplan voor medewerkers opstellen.

Business

Syntra business lanceert nieuw opleidingsaanbod voor medewerkers

Vanaf september zet Syntra business samen met SyntraPXL een nieuw open opleidingsaanbod in de markt. Een perfect alternatief voor wie niet op zoek is naar maatopleiding, maar zijn werknemers wel wil bijscholen én daarbij graag zijn kmo-portefeuille inzet.

Business

Verdubbel je opleidingssubsidies met deze financiële incentives van de overheid

Het Vlaams opleidingsverlof is al enkele jaren een interessante maatregel voor mensen die hun job willen combineren met een opleiding. Momenteel kan je als werknemer maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives.