De talentmanager

8 years 11 months geleden

'Bedrijfsstrategie gaat hand in hand met medewerkers.' Maurice Gorissen, docent SYNTRA Business en managing consultant bij CPM, zet meteen de toon voor dit interview. 'Toch blijkt de praktijk niet zo evident. Daarom leer ik tijdens de SYNTRA Business-opleiding KMO Coach cursisten een brug te bouwen. Tussen strategie en mensen. Tussen het bedrijf, het team en het individu.' Met succes trouwens, want het enthousiasme bij de deelnemers spat er van af.

Maurice Gorissen is als SYNTRA Business-docent voor de opleiding KMO-coach niet aan zijn proefstuk toe. Hij deed onder meer ervaring op bij Voka en Unizo, was 'head of sales' bij Circuit Zolder en directeur van Bouwunie Limburg. 'Dat was een ontzettend leerrijk parcours. Ik kwam met veel ondernemers in contact, leerde wat flexibel zijn nu echt betekent en kreeg de kans om vele bedrijven van binnen uit te mogen ontdekken. Maar toch bleef ik met een ei zitten. Tot iemand mij aanraadde om eens de matrix te maken van hetgeen ik graag doe en hetgeen mij energie geeft. Zo ontdekte ik dat ik eigenlijk graag aan de andere kant van de bedrijfswereld wilde zitten, namelijk de kant van consultancy.' Twee jaar geleden startte SYNTRA Business met de opleiding KMO coach. 'Het fijne is dat SYNTRA Business niet alleen de docenten betrekt voor de inhoudelijke uitwerking van zijn opleidingen, maar ook zijn oor te luister legt bij de bedrijven zelf. Wat leeft er in de markt, wat zijn de tendensen en noden? Er wordt geluisterd en als docent krijg ik de vrijheid om inhoudelijk mijn eigen ding te doen. Bij de opstart van de opleiding brainstormden we met een aantal mensen over de opleiding en ook nu sleutelen we er nog voortdurend aan. Hier en daar leggen we bijvoorbeeld andere accenten om zo nog beter tegemoet te komen aan de noden op de steeds evoluerende markt. U kunt stellen dat de opleidingen bij SYNTRA Business, bijzonder dynamisch zijn. Er is ook een veel kortere communicatielijn en de nadruk ligt op de praktijk. Bovendien heeft u aan het einde van de rit een gewaardeerd diploma waarmee u meteen aan de slag kan.'

Mensen en hun ontwikkeling

KMO coach sluit aan bij de opleiding Teamcoach en is gericht naar iedereen met een coachende, leidinggevende of coördinerende functie. 'Maar u hoeft niet noodzakelijk in een KMO actief te zijn', aldus Maurice. 'Als u bezig bent met mensen en hun ontwikkeling, dan is dit het ideale platform om daarin te groeien. Zo zitten er ook ingenieurs in onze groep. Zij denken vaak procesmatig, terwijl mensen dat net niet zijn.' Aan het begin van de opleiding wordt er dieper ingegaan op het begrip coaching. Wat is coaching, welke type mensen zijn er en van welke mensen krijgt u jeuk? 'Het is belangrijk dat u leert omgaan met mensen die tegen uw natuur ingaan. Iets anders wat u moet leren als coach is inkomen tegen uw eerste indruk. Als kind geven we iedereen een kans, maar als volwassene zijn we dat verleerd. Wij leren u opnieuw wezenlijk geïnteresseerd te zijn in de persoon die tegenover u zit. Vraag bijvoorbeeld niet 'hoe is het' maar 'hoe gaat het met uw job?'. Ga ook eens na wanneer u voor het laatst opbouwende feedback gaf en wanneer u zelf nog eens een complimentje mocht ontvangen. Als ik die vraag stel, wordt het altijd even stil. U zult merken dat u na de opleiding met een veel ruimere blik naar mensen en bedrijven kijkt.'

Ervaringen uitwisselen

KMO coach vraagt om een praktijkgerichte aanpak en dat uit zich op vele vlakken. Zo nodigt Maurice andere coaches uit om hun ervaring uit te wisselen met de cursisten. Ze vertellen niet alleen waarom zij coach zijn geworden en waar zij tegen aanbotsten, maar delen ook heel praktische informatie zoals hun uurtarief. 'Elke coach heeft een andere achtergrond. De ene is sportcoach, de andere begeleidt jongeren die schoolmoe zijn en geen diploma hebben. Nog iemand anders heeft bijvoorbeeld van heel dichtbij een sterfgeval meegemaakt en coacht nu mensen in gelijkaardige situaties. Ik wil cursisten laten proeven van de mogelijkheden en tegelijkertijd hen laten uitzoeken waar zij sterk in zijn en wat hen energie geeft.' Meer naar het einde toe van de opleiding starten cursisten ook echte coachingstrajecten op. 'Enkel zo kunt u gewoon raken om gesprekken op een open manier te voeren en kunt u uw skills ontwikkelen om'het vak van KMO coach effectief onder de knie te krijgen.' Een goede coach is een absolute meerwaarde voor bedrijven en hun medewerkers. 'Mensen die deze opleiding volgen, hebben een wezenlijke interesse in bedrijfsstrategieën. U mag niet vergeten dat een nieuwe medewerker nooit voor de volle honderd procent een klik met het bedrijf heeft. Het is aan de bedrijfscoach om die match tussen de medewerker en het bedrijf te vinden. Zoek waar de medewerker goed in is, waar zijn potentieel ligt en vraag ook wat hij graag doet. Laat hem daarin groeien en zich verder ontwikkelen. Zelden verlaat iemand een bedrijf omwille van het loon. Als u vraagt naar de precieze reden, dan is de kans groot dat de persoon zich ofwel niet geapprecieerd voelt, ofwel ziet hij geen mogelijkheid meer om zich verder te ontplooien. U kunt daar nochtans beter in investeren, want dat kost minder dan wanneer u een nieuwe medewerker moet aantrekken en opleiden vanaf nul.' Het totale traject duurt anderhalf jaar. 'KMO coach is een evenwichtige opleiding: enerzijds verdiept u zich in het teamverhaal, anderzijds kunt u rekenen op sterk individuele coaching. En op het einde van het traject gaat iedereen naar huis met een goed gevulde rugzak. Het doet mij ook deugd als docent om te weten dat er niet één cursist tegen zijn goesting deze opleiding volgt. Het enthousiasme blijft en de cursisten hangen goed aan elkaar. De eerste groep hield onlangs een reünie. Het is fijn om te zien hoe zij zichzelf in de markt gezet hebben en om door hen op de hoogte gehouden te worden. Ik ben heel trots op hen.'

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Het opleidingsplan en de arbeidsdeal
Business

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal: hoe begin ik er aan?

Business

Syntra business lanceert nieuw opleidingsaanbod voor medewerkers

Vanaf september zet Syntra business samen met SyntraPXL een nieuw open opleidingsaanbod in de markt. Een perfect alternatief voor wie niet op zoek is naar maatopleiding, maar zijn werknemers wel wil bijscholen én daarbij graag zijn kmo-portefeuille inzet. Een bedrijfsopleiding boeken kan nog steeds, maar met ons open aanbod van kortlopende opleidingen, certificeringen en bijscholingen kunnen we de gekende business-kwaliteit leveren op kleine schaal. Laat je inspireren door ons aanbod en schrijf nu alvast in! Ontdek het nieuw opleidingsaanbod!

Business

Verdubbel je opleidingssubsidies met deze financiële incentives van de overheid

Het Vlaams opleidingsverlof is al enkele jaren een interessante maatregel voor mensen die hun job willen combineren met een opleiding. Momenteel kan je als werknemer maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives. Hoog tijd om te investeren in opleiding dus!

Business

Nieuwe trend: coaching in plaats van traditioneel opleiden

Bedrijven bestelden tijdens het eerste kwartaal van het jaar uitzonderlijk veel coachingtrajecten op maat. Voor SYNTRA business is die toenemende vraag alvast geen verrassing. “Bijkomende subsidies en aanslepende bedrijfsuitdagingen maken coachingtrajecten aantrekkelijker dan ooit”, zegt Sandra Huysmans van SYNTRA business.

Business

Wafelbakkers met goesting in de toekomst

De bescheiden Vlaming beseft vaak niet dat België het wafelland bij uitstek is. Eva Taes, HR-manager, kan daar in geuren en kleuren over vertellen: "We leveren aan ongeveer alle supermarkten in België, in Europa en zelfs verschillende landen buiten Europa." Bij de schrijver van dit artikel hebben vooral de geuren indruk gemaakt, want de heerlijke geur van versgebakken wafels overvalt je al op de parking. Bij het betreden van de productiehal zorgt het intens wafelaroma zelfs voor een instant hongergevoel. Maar wie zich niet laat afleiden, ziet meteen een voedingsbedrijf waar mensen en moderne machines samenwerken voor een efficiënt productieproces. Want wie in de voedingsindustrie aan de top wil blijven, moet kwaliteit en performantie hand in hand laten gaan.

Business

LEIDINGGEVEN OP AFSTAND