De ondernemer opleider

10 years geleden

Een opleidingsplan opstellen, de juiste docent zoeken, subsidies aanvragen, een opleidingsprogramma op maat samenstellen Heel wat ondernemers krijgen grijze haren van deze administratieve mallemolen. Gelukkig neemt het team van SYNTRA Business deze taken graag uit uw handen. Ondernemer Yves Hauben staat bijna dagelijks op de werf maar geeft ook flink wat bedrijfsopleidingen op maat. Zijn vakgebied? Elektriciteit.

Ik heb eerst een tijdje lesgegeven in het technisch en beroeps secundair onderwijs. Maar ik voelde dat er meer in zat voor mij en daarom maakte ik al snel de overstap naar opleidingscentra voor volwassenen. Ik heb me bij SYNTRA Business gespecialiseerd in de bedrijfsopleidingen, zegt Yves Hauben. Wat houden de bedrijfsopleidingen precies in? Yves Hauben : We bekijken de noden van een specifiek bedrijf en maken dan een opleiding op maat. De inhoud wordt in samenspraak met de bedrijfsleider samengesteld en kan variëren van een algemene opleiding elektriciteit tot schakel- en relaistechnieken of BA4 en BA5 veiligheidsopleidingen. Soms is het een training van amper één dag maar het kan ook oplopen tot uitgebreide sessies van verschillende modules. Bij Haven Genk heb ik bijvoorbeeld veertien dagen lang een maatopleiding gegeven.

Fouten simuleren om te leren

Waar gaan die opleidingen door? Yves Hauben : Meestal kiezen we in samenspraak om de training door te laten gaan op de eigen werkvloer. Het grote voordeel is dat ik dan echt heel praktijkgericht te werk kan gaan en kan inspelen op de verschillende noden van het bedrijf. Ik kan er fouten simuleren om er dan diverse oplossingen voor aan te bieden. Voor sommige opleidingen - zoals de Elektrische Veiligheid BA4 en BA5 maken we ook gebruik van de faciliteiten op de SYNTRA-campus. Waarom zijn bedrijfsopleidingen op maat volgens u zo belangrijk? Yves Hauben : Er is voornamelijk nog veel werk aan de winkel in de scholen. Pas afgestudeerde jongeren mogen dan wel een diploma op zak hebben, hun kennis is erg pover. Ik ben dan 4 FOCUS ook een grote voorstander van het Duitse opleidingssysteem. Daar worden alle opleidingen afgestemd op verschillende bedrijven. Studenten kunnen er op die manier veel kennis en ervaring vergaren. Een methodiek die ik ook in ons onderwijs wat meer zou willen zien terugkomen. Theorie is zeker de basis, maar praktijkervaring is doorslaggevend.

Geen papierwinkel

U geeft nu zon zes jaar les bij SYNTRA Business. Waarom kiest u voor dat opleidingscentrum? Yves Hauben : SYNTRA Business heeft een erg groot netwerk van contacten. Dat is wellicht de grootste troef. Bovendien neemt SYNTRA Business de hele papierwinkel voor haar rekening. SYNTRA Business regelt de gesprekken met de bedrijfsleiders en volgt het volledige traject ook op. Na elke opleiding is er een enquête voor de cursisten en een evaluatie met de bedrijfsleider. Op die manier krijg ik feedback en worden er eventuele afspraken gemaakt voor vervolgopleidingen. Welke bedrijven kiezen voor deze opleidingen op maat? Yves Hauben : Dat varieert erg. Van KMOs tot grote bedrijven, voornamelijk uit de metaal-, chemie-, plasticen transportsector. Zoals eerder aangehaald heeft Haven Genk voor een volledig traject gekozen. ACP, een bedrijf uit Heusden-Zolder dat onder andere koolzuur en droogijs produceert, koos voor trajectbegeleiding. Daarnaast heb ik ook al eens een basisopleiding elektriciteit gegeven in een interimkantoor zodat de job agents gerichtere vragen kunnen stellen bij de selectie van elektriciens en elektrotechnici.

Meerwaarde

Hoe ziet zon opleiding er dan precies uit? Yves Hauben: Dat varieert natuurlijk van het gekozen traject en de opleidingsduur. Ik probeer er wel altijd flink wat praktijkuren in te stoppen. Voor schakel- en relaistechnieken is er in de voormiddag meestal eerst een kort theoretisch deel en in de namiddag steken we de handen echt uit de mouwen. Ik probeer altijd enkele materiaalkoffers mee te nemen zodat de cursisten de verschillende relais, automaten en andere componenten kunnen leren kennen. Afhankelijk van de opleiding volgt er op het einde ook een examen. Hoe reageren bedrijfsleiders op de maatopleidingen? Yves Hauben : De feedback is in het algemeen heel erg positief. We krijgen altijd te horen dat het opleidingstraject een echte meerwaarde is. Heel wat zaakvoerders vertellen ons achteraf dat hun medewerkers zelfverzekerder zijn en geordender werken. Ze kunnen eventuele problemen sneller oplossen. Dat geeft niet enkel voldoening voor de medewerker maar ook voor de zaakvoerder.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Het opleidingsplan en de arbeidsdeal
Business

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal: hoe begin ik er aan?

Business

Syntra business lanceert nieuw opleidingsaanbod voor medewerkers

Vanaf september zet Syntra business samen met SyntraPXL een nieuw open opleidingsaanbod in de markt. Een perfect alternatief voor wie niet op zoek is naar maatopleiding, maar zijn werknemers wel wil bijscholen én daarbij graag zijn kmo-portefeuille inzet. Een bedrijfsopleiding boeken kan nog steeds, maar met ons open aanbod van kortlopende opleidingen, certificeringen en bijscholingen kunnen we de gekende business-kwaliteit leveren op kleine schaal. Laat je inspireren door ons aanbod en schrijf nu alvast in! Ontdek het nieuw opleidingsaanbod!

Business

Verdubbel je opleidingssubsidies met deze financiële incentives van de overheid

Het Vlaams opleidingsverlof is al enkele jaren een interessante maatregel voor mensen die hun job willen combineren met een opleiding. Momenteel kan je als werknemer maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives. Hoog tijd om te investeren in opleiding dus!

Business

Nieuwe trend: coaching in plaats van traditioneel opleiden

Bedrijven bestelden tijdens het eerste kwartaal van het jaar uitzonderlijk veel coachingtrajecten op maat. Voor SYNTRA business is die toenemende vraag alvast geen verrassing. “Bijkomende subsidies en aanslepende bedrijfsuitdagingen maken coachingtrajecten aantrekkelijker dan ooit”, zegt Sandra Huysmans van SYNTRA business.

Business

Wafelbakkers met goesting in de toekomst

De bescheiden Vlaming beseft vaak niet dat België het wafelland bij uitstek is. Eva Taes, HR-manager, kan daar in geuren en kleuren over vertellen: "We leveren aan ongeveer alle supermarkten in België, in Europa en zelfs verschillende landen buiten Europa." Bij de schrijver van dit artikel hebben vooral de geuren indruk gemaakt, want de heerlijke geur van versgebakken wafels overvalt je al op de parking. Bij het betreden van de productiehal zorgt het intens wafelaroma zelfs voor een instant hongergevoel. Maar wie zich niet laat afleiden, ziet meteen een voedingsbedrijf waar mensen en moderne machines samenwerken voor een efficiënt productieproces. Want wie in de voedingsindustrie aan de top wil blijven, moet kwaliteit en performantie hand in hand laten gaan.

Business

LEIDINGGEVEN OP AFSTAND