7 time management tips voor managers

5 years 6 months geleden

Minder tijd, maar vaak wel evenveel werk op de plank. Time management, wat sowieso al een extreem belangrijk iets is in het bedrijfsleven, zou hierdoor een nog meer prominente rol moeten spelen binnen ondernemingen. SYNTRA Business deelt 7 time management tips voor managers die jij, nu, stante pede, onmiddellijk, in de praktijk kan omzetten. No time to waste, nietwaar?

 

1. Wees je bewust van je voorbeeldrol

Top down management werkt niet meer, het is achterhaald. Werknemers doen niet (altijd) meer wat je zegt, maar wél wat je doet. Dit klinkt misschien wat kort door de bocht, maar er zit absoluut een grote kern van waarheid in. Laat daarom op kantoor voortdurend zien aan anderen wat je belangrijk vindt. En leg het hen niet op, want dan zal je het tientallen keren moeten herhalen. Doe hierbij trouwens niet alsof en overdrijf niet. Blijf jezelf en wees je bewust van je voorbeeldrol.

2. Probeer medewerkers meer te betrekken

Gelijkwaardig samenwerken. Dat is wat je moet proberen te doen met je medewerkers. Je moet je als manager focussen op het vergroten van hun betrokkenheid. Als je daar in slaagt, levert dat niet alleen voldoening op langs beide kanten, maar ook extra tijd. Vraag daarom medewerkers regelmatig naar hun mening en naar nieuwe ideeën. En ga er dan uiteraard ook écht mee aan de slag.

3. Toon interesse in je werknemers

Werknemers verwachten een menselijke manager: iemand die naast de inhoudelijke, verplichte contacten ook aandacht besteedt aan de relatie vanuit persoonlijke interesse. Uiteraard zonder verdere bijbedoelingen. Waar is hij/zij mee bezig? Welke ideeën heeft hij/zij? Wat is zijn/haar visie? Door hiervoor tijd in je agenda in te plannen, wordt managen makkelijker en zal het dus minder tijd kosten.

4. Neem af en toe afstand

Niet eenvoudig ' zeker niet voor managers die van een niet-managementfunctie zijn doorgegroeid in hetzelfde bedrijf. Plots ben je niet alleen meer op operationeel niveau bezig met de dagelijkse praktijk, je moet ook keuzes maken op langere termijn. En daarvoor moet je dus afstand durven én kunnen nemen. Dat levert immers betere ideeën en inzichten op. Concrete tip binnen deze tip: las iedere week één dagdeel op afstand in. En geef je collega's ook mee dat je die momenten niet bereikbaar bent.

5. Bepaal doelen

Acties zonder heldere doelen zijn meer dan eens tijdverspilling. Je doet iets te veel of net te weinig. Of je gaat voor de verkeerde acties. Daarom is het verstandig om op voorhand een aantal kleinere doelen te bepalen, die samen het eindresultaat bepalen. Wat dat is vaak meetbaar en daardoor motiverend om er samen als team voor te gaan. Of je nu manager bent of niet.

6. Vergader minder, maar meer effectief

Meetings, een noodzakelijk kwaad. Reflecteer daarom regelmatig op overleggen en vergaderingen. Met steeds dezelfde constante in het achterhoofd: kan het effectiever? Daarom: probeer de vergadertijd te halveren, werk met een tijdslimiet en de effectiviteit gaat omhoog. En dat maakt iedereen vrolijk, toch?

7. Onderbreek medewerkers niet

Managers hebben nog al eens de neiging hun to do's belangrijker te vinden dan die van hun medewerkers en stappen daarom voor het minste op hen af. Doe dit niet. Onderbreek je teamleden zo weinig mogelijk als iets niet 100 % urgent is. Iedere onderbreking die jij voorkomt levert immers tijdwinst op, hogere kwaliteit van werken meer energie bij je collega's. En er bestaat nog altijd zoiets als e-mailen.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal
Business

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal: hoe begin ik er aan?

Om de werkzaamheidsgraad in België tegen 2030 te verhogen tot 80%, voerde de federale overheid de arbeidsdeal in. Die arbeidsdeal omvat tal van regelingen met als doel de arbeidsmarkt te hervormen en meer flexibiliteit voor zowel medewerkers als werkgevers te garanderen. Bedrijven met 20 of meer medewerkers moeten bijvoorbeeld een jaarlijks opleidingsplan voor medewerkers opstellen.

Business

Syntra business lanceert nieuw opleidingsaanbod voor medewerkers

Vanaf september zet Syntra business samen met SyntraPXL een nieuw open opleidingsaanbod in de markt. Een perfect alternatief voor wie niet op zoek is naar maatopleiding, maar zijn werknemers wel wil bijscholen én daarbij graag zijn kmo-portefeuille inzet.

Business

Verdubbel je opleidingssubsidies met deze financiële incentives van de overheid

Het Vlaams opleidingsverlof is al enkele jaren een interessante maatregel voor mensen die hun job willen combineren met een opleiding. Momenteel kan je als werknemer maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives.