1. Wees je bewust van je voorbeeldrol
Top down management werkt niet meer, het is achterhaald. Werknemers doen niet (altijd) meer wat je zegt, maar wél wat je doet. Dit klinkt misschien wat kort door de bocht, maar er zit absoluut een grote kern van waarheid in. Laat daarom op kantoor voortdurend zien aan anderen wat je belangrijk vindt. En leg het hen niet op, want dan zal je het tientallen keren moeten herhalen. Doe hierbij trouwens niet alsof en overdrijf niet. Blijf jezelf en wees je bewust van je voorbeeldrol.
2. Probeer medewerkers meer te betrekken
Gelijkwaardig samenwerken. Dat is wat je moet proberen te doen met je medewerkers. Je moet je als manager focussen op het vergroten van hun betrokkenheid. Als je daar in slaagt, levert dat niet alleen voldoening op langs beide kanten, maar ook extra tijd. Vraag daarom medewerkers regelmatig naar hun mening en naar nieuwe ideeën. En ga er dan uiteraard ook écht mee aan de slag.
3. Toon interesse in je werknemers
Werknemers verwachten een menselijke manager: iemand die naast de inhoudelijke, verplichte contacten ook aandacht besteedt aan de relatie vanuit persoonlijke interesse. Uiteraard zonder verdere bijbedoelingen. Waar is hij/zij mee bezig? Welke ideeën heeft hij/zij? Wat is zijn/haar visie? Door hiervoor tijd in je agenda in te plannen, wordt managen makkelijker en zal het dus minder tijd kosten.
4. Neem af en toe afstand
Niet eenvoudig ' zeker niet voor managers die van een niet-managementfunctie zijn doorgegroeid in hetzelfde bedrijf. Plots ben je niet alleen meer op operationeel niveau bezig met de dagelijkse praktijk, je moet ook keuzes maken op langere termijn. En daarvoor moet je dus afstand durven én kunnen nemen. Dat levert immers betere ideeën en inzichten op. Concrete tip binnen deze tip: las iedere week één dagdeel op afstand in. En geef je collega's ook mee dat je die momenten niet bereikbaar bent.
5. Bepaal doelen
Acties zonder heldere doelen zijn meer dan eens tijdverspilling. Je doet iets te veel of net te weinig. Of je gaat voor de verkeerde acties. Daarom is het verstandig om op voorhand een aantal kleinere doelen te bepalen, die samen het eindresultaat bepalen. Wat dat is vaak meetbaar en daardoor motiverend om er samen als team voor te gaan. Of je nu manager bent of niet.
6. Vergader minder, maar meer effectief
Meetings, een noodzakelijk kwaad. Reflecteer daarom regelmatig op overleggen en vergaderingen. Met steeds dezelfde constante in het achterhoofd: kan het effectiever? Daarom: probeer de vergadertijd te halveren, werk met een tijdslimiet en de effectiviteit gaat omhoog. En dat maakt iedereen vrolijk, toch?
7. Onderbreek medewerkers niet
Managers hebben nog al eens de neiging hun to do's belangrijker te vinden dan die van hun medewerkers en stappen daarom voor het minste op hen af. Doe dit niet. Onderbreek je teamleden zo weinig mogelijk als iets niet 100 % urgent is. Iedere onderbreking die jij voorkomt levert immers tijdwinst op, hogere kwaliteit van werken meer energie bij je collega's. En er bestaat nog altijd zoiets als e-mailen.