€ 1100 incl.
€ 909.09 excl. BTW

Distillateur

Gebeten door de passie van het distilleren? Wil je zelf jenever, whisky, cognac, eau de vie en nog zo veel andere geestrijke dranken kunnen distilleren en commercialiseren?

Volg dan de unieke opleiding tot distillateur bij SYNTRA op de campus in Hasselt en leer hoe je allerlei dranken kunt distilleren.

€ 1100 incl.
Tijdsduur
1 jaar
Leervorm
Campusleren
Onze klanten geven ons »

In detail

 

Je krijgt een complete basisopleiding tot distillateur: het proces, de grondstoffen, de nodige chemie, bedrijfsvoering,… Dit allemaal gecombineerd met praktijklessen waar je zelf gaat stoken.

Omdat we gebonden zijn aan de fruitseizoenen voor het stoken start deze opleiding telkens in april. Dankzij het grote succes en de enorme populariteit van de opleiding starten er elk cursusjaar drie groepen op. Zo kan je kiezen welk lesmoment het best voor jou past. Opgelet: Snel zijn is de boodschap! 

Opgelet: Indien je inschrijft voor de groep op dinsdag heb je vanaf les 2 tot en met juni les op woensdagavond. Vanaf september heb je dan weer les op dinsdagavond.

Personen die via deze opleiding professioneel bezig willen zijn met het complexe beroep van distilleren. 

Werknemers met paritair comité 218-220 kunnen 50% van het inschrijvingsgeld recupereren via Alimento. Je dient dan via je werkgever ingeschreven te worden en een factuur aan te vragen.

“voor”bereiding stoken

Les 1: Inleiding: geschiedenis van het distilleren

Les 2: Basis chemie in functie van distilleren

Les 3: Grondstoffen: fruit, wijn en bijproducten, graan, anderen

Les 4: Verwerking van grondstoffen

Les 5: Gistsoorten en gisting. Hoe te beheersen?

Les 6: Maceratie: het geheim van aroma’s

Les 7: Werking alambic

Les 8: Praktijk verwerken fruit

Les 9: Moduleproef

 

Stoken en rijping

Les 1: Stoken 1: techniek van het destilleren

Les 2: Stoken 2: techniek van het destilleren

Les 3: Praktijk verwerking fruit

Les 4: Praktijk gisting

Les 5: Praktijk gisting

Les 6: Jenever 1: van korrel tot borrel

Les 7: Jenever 2: van korrel tot borrel

Les 8: Praktijk voorstook

Les 9: Praktijk fijnstook

Les 10: Praktijk kolom stoken

Les 11: Wijnbouw als basis – restverwerking

Les 12: Douane en accijnzen

Les 13: Brandy e.d.

Les 14: Rijping

Les 15: Hout

Les 16: Reduceren

Les 17: Praktijk reduceren en klaren

Les 18: Filteren en bottelen

Les 19: Praktijk filteren en bottelen

Les 20: Commercieel beleid

Les 21: Bedrijfsvoering

Les 22: Wetgeving

Les 23: Moduleproef theorie

 

Prijssamenstelling per jaar of deel

Inschrijvingsprijs
€ 698.35 excl. BTW
€ 845.00 incl.
+ Grondstoffen
€ 210.74 excl. BTW
€ 255.00 incl.
Totaalprijs incl. kosten
€ 909.09 excl. BTW
€ 1100.00 incl.

Besparingen

Bespaar dankzij opleidingscheques elk jaar vanaf september tot 250 euro (*) bij SyntraPXL. Meer informatie over opleidingscheques.

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof. Meer info & voorwaarden.

Digitale opleidingscheques

Je kan opleidingscheques aanvragen voor deze opleiding. Hiervoor heb je volgende gegevens nodig. De aanvraag gebeurt via het WSE-loket

  • ODB-nummer: ODB-Z00407
  • Officiële opleidingsnaam : Distillateur ODB-Z00407
  • Opleidingsverstrekker: Agentschap Innoveren en Ondernemen

Alle meest gestelde vragen Contacteer onze klantendienst

Leer je in de opleiding 'Distillateur' ook cider maken?
Het maken van cider komt enkel zijdelings aan bod bij het distilleren van eau de vie de cidre. Veel meer dan de keuze van de appelen en de fermentatie komt niet aan bod. Klaren, filteren en sul filteren worden niet behandeld.
Leer je tijdens het proces de alcohol zelf maken?
Tijdens de opleiding distillateur start je vanuit de basis. Het volledige proces om zelfstandig alcohol te maken wordt hier doorlopen, met als eindproduct eau de vie, fruitdistillaten en een klein gedeelte graandistillaten. Voor de opleiding ‘Gin distilleren’ start je al met een alcoholisch product en ga je dit maceren door kruiden en aroma’s toe te voegen. Hier ligt de focus enkel op één bepaald drank, namelijk gin.

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.