DISTILLATIEKUNSTENAARS

5 years geleden

Het is typerend voor Belgische distilleerderijen om de kennis van het stoken door te geven van generatie op generatie. In landen als Duitsland, Frankrijk en Schotland wordt er echter al decennialang eveneens sterk ingezet op opleiding en onderzoek, waardoor die landen een aanzienlijke voorsprong konden uitbouwen. Hoog tijd om dat terug bij te benen!

De geschiedenis van Bruggeman, producent en distributeur van sterke dranken, gaat terug tot 1884. Zij bogen dus op een rijke ervaring en mogen zich vandaag marktleider op de Belgische jenevermarkt noemen met merken als Smeets, Peterman en Hertekamp. Daarnaast verdeelt Bruggeman producten van zusterbedrijven zoals Label5, Poliakov en Porto Cruz. Sinds 1924 stookt Bruggeman zelf. 'We hebben dus een schat aan kennis in huis', vertelt operations director Dries Van Poucke. 'Door onze sterke groei van de afgelopen jaren verwelkomden we heel wat nieuwe collega's. Het ideale moment om ons kennishorizont te verruimen, met als inzet een sterke achtergrondkennis en beheersing van de theorie die bij het distilleren gepaard gaat.'

Universele kijk

Met trainer Geurt Van Rennes zorgde SYNTRA Business voor een gedroomde match. 'In de jaren '80 was Geurt actief als inkoper van wijn en distillaten, en kwam hij bij de ambachtelijke topdistillateurs van Europa over de vloer. Zo ontwikkelde hij een universele kijk op de kunst van het distilleren. Sinds 1995 startte hij ook zelf met distilleren. 'Hij ademt dus een en al passie

oor het ambacht uit', aldus Dries. 'En dat werpt zijn vruchten af, want naast de inhoud is de trainer een cruciale factor voor het welslagen van een opleiding. Geurt brengt alles op zo'n manier, dat zelfs de wetenschappelijke vakken door niet-wetenschappers gesmaakt worden.'

Aha-erlebnis

In totaal nemen 14 medewerkers deel aan de opleiding. 'Er is van quasi elke afdeling minstens één deelnemer: van onze stokers en laboranten over de leidinggevenden uit de productie en logistiek tot sales, hr en onze algemene directeur', weet Dries. 'Omdat kennis en achtergrond voor ons heel belangrijk zijn, werkte Geurt een maatopleiding voor ons uit die hoofdzakelijk theoretisch is. Vanuit die theorie kwamen er al enkele aha-erlebnissen die we uiteraard in de praktijk testten. Heel boeiend!'

Groeikansen

Geurt: 'Ik focus in mijn trainingen steeds op het hoe en het waarom van distilleren. Als je de logica van iets inziet, ga je het immers onthouden en de kennis effectief aanwenden. Wat er verder precies aan bod komt, hangt af van bedrijf tot bedrijf. Sowieso gaan distilleerders een mooie toekomst tegemoet en liggen er in België nog heel wat kansen voor het rapen. Neem nu onze fruitstreken: in België wordt er nog te vaak fruit weggegooid of vernietigd, wat enerzijds leidt tot economische schade voor de telers, anderzijds is het ethisch niet verantwoord. Met dat fruit kunnen we echter heel wat mooie producten maken, die we dan ook niet meer hoeven in te voeren. Voor distilleerders en liefhebbers van deze schitterende ambacht breken er dus heel boeiende tijden aan!'

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Het opleidingsplan en de arbeidsdeal
Business

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal: hoe begin ik er aan?

Business

Syntra business lanceert nieuw opleidingsaanbod voor medewerkers

Vanaf september zet Syntra business samen met SyntraPXL een nieuw open opleidingsaanbod in de markt. Een perfect alternatief voor wie niet op zoek is naar maatopleiding, maar zijn werknemers wel wil bijscholen én daarbij graag zijn kmo-portefeuille inzet. Een bedrijfsopleiding boeken kan nog steeds, maar met ons open aanbod van kortlopende opleidingen, certificeringen en bijscholingen kunnen we de gekende business-kwaliteit leveren op kleine schaal. Laat je inspireren door ons aanbod en schrijf nu alvast in! Ontdek het nieuw opleidingsaanbod!

Business

Verdubbel je opleidingssubsidies met deze financiële incentives van de overheid

Het Vlaams opleidingsverlof is al enkele jaren een interessante maatregel voor mensen die hun job willen combineren met een opleiding. Momenteel kan je als werknemer maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives. Hoog tijd om te investeren in opleiding dus!

Business

Nieuwe trend: coaching in plaats van traditioneel opleiden

Bedrijven bestelden tijdens het eerste kwartaal van het jaar uitzonderlijk veel coachingtrajecten op maat. Voor SYNTRA business is die toenemende vraag alvast geen verrassing. “Bijkomende subsidies en aanslepende bedrijfsuitdagingen maken coachingtrajecten aantrekkelijker dan ooit”, zegt Sandra Huysmans van SYNTRA business.

Business

Wafelbakkers met goesting in de toekomst

De bescheiden Vlaming beseft vaak niet dat België het wafelland bij uitstek is. Eva Taes, HR-manager, kan daar in geuren en kleuren over vertellen: "We leveren aan ongeveer alle supermarkten in België, in Europa en zelfs verschillende landen buiten Europa." Bij de schrijver van dit artikel hebben vooral de geuren indruk gemaakt, want de heerlijke geur van versgebakken wafels overvalt je al op de parking. Bij het betreden van de productiehal zorgt het intens wafelaroma zelfs voor een instant hongergevoel. Maar wie zich niet laat afleiden, ziet meteen een voedingsbedrijf waar mensen en moderne machines samenwerken voor een efficiënt productieproces. Want wie in de voedingsindustrie aan de top wil blijven, moet kwaliteit en performantie hand in hand laten gaan.

Business

OVERLEVEN IN DE WAR FOR TALENT