Dichtbij, gastvrij en kennis er bij

9 years 8 months geleden

Met 20.000 arbeidsplaatsen in het brede toeristische werkveld en een jaarlijkse omzet van meer dan één miljard euro is de Limburgse vrijetijdseconomie een belangrijke sector met diverse jobs en heel uiteenlopende opleidingsnoden. Om als toeristische bestemming top of mind te blijven moeten we continu innoveren en blijven werken aan het Limburg Dichtbij Gastvrij imago, stelt Igor Philtjens, voorzitter van Toerisme Limburg vzw en gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. Opleidingen om onze dienstverlening te versterken zijn daarbij essentieel.

De Limburgse vrijetijdseconomie is een sterk evoluerende en vooral brede sector: van gemeentelijke baliemedewerkers tot uitbaters van kleinschalige B&Bs en evenementorganisatoren. De toeristische ondernemer is altijd druk in de weer met de ontvangst van gasten en de zorg voor een onberispelijk verblijf in onze provincie. Een heel tijdsintensieve bezigheid die weinig ruimte laat om te investeren in zichzelf en het personeel, weet Igor Philtjens. Er is dus nood aan opleidingen die in een korte tijdsspanne heel wat praktische kennis aanreiken. Daarom ging Toerisme Limburg vzw op zoek naar een partner die dergelijke opleidingen kan uitwerken. SYNTRA Business en Toerisme Limburg sloegen zo de handen in elkaar om te komen tot een hands on vormingsaanbod met korte opleidingen die de toeristische professional in zijn of haar dagdagelijkse werk ondersteunen. Dit alles met het oog op het creëren van een tevreden Limburg Dichtbij Gastvrij gevoel bij de Limburgse (verblijfs)gasten. Goed opgeleide en getrainde mensen zorgen voor een beter dan verwachte dienstverlening en dragen zo bij tot de versterking van de beleving, ons imago, en dus van de Limburgse vrijetijdseconomie.

Efficiënte samenwerking

De samenwerking tussen Toerisme Limburg vzw en SYNTRA Businessverloopt uiterst efficiënt. Toerisme Limburg vzw geeft aan welke vormingsbehoeften er leven in de brede vrijetijdseconomie en SYNTRA Business gaat met die input aan de slag om praktijkgerichte opleidingen uit te werken. Samen promoten we de opleidingen naar de diverse sectoren binnenhet toerisme met het oog op de verbetering van de toeristische dienstverlening. Om de cursist duidelijk te maken dat hij echt wel zijn steentje bijdraagt tot de versterking van de Limburgse vrijetijdseconomie, dragen de opleidingen ook het label Limburg Dichtbij Gastvrij. In overleg met SYNTRA Business start Toerisme Limburg vzw binnenkort met vier opleidingen waarmee toeristische ondernemers hun gasten nog beter kunnen soigneren: een opleiding Duits voor inkomend toerisme, een opleiding ontbijtbereidingen met Limburgse streekproducten, een opleiding fietsherstellingen en een opleiding klantgericht coachen. De eerste reacties zijn alvast veelbelovend en wij zijn er van overtuigd dat de opleidingen succesvol zullen zijn. Toerisme Limburg vzw levert inhoud en expertise met betrekking tot de vrijetijdseconomie aan SYNTRA Business. SYNTRA Business werkt vervolgens enkele voorstellen uit en benut daarbij haar expertise als opleidingsverstrekker. Een goede synergie die ervoor zorgt dat we beiden focussen op onze core business en zo aan de Limburgse toeristische sector een meerwaarde kunnen bieden. De voordelen zijn er dus voor de belangrijkste partijen in de vrijetijdseconomie: de Limburgse ondernemer en de toerist die naar Limburg afzakt. En dat is de investering door Toerisme Limburg vzw zeker én vast waard, zegt Igor Philtjens.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal
Business

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal: hoe begin ik er aan?

Om de werkzaamheidsgraad in België tegen 2030 te verhogen tot 80%, voerde de federale overheid de arbeidsdeal in. Die arbeidsdeal omvat tal van regelingen met als doel de arbeidsmarkt te hervormen en meer flexibiliteit voor zowel medewerkers als werkgevers te garanderen. Bedrijven met 20 of meer medewerkers moeten bijvoorbeeld een jaarlijks opleidingsplan voor medewerkers opstellen.

Business

Syntra business lanceert nieuw opleidingsaanbod voor medewerkers

Vanaf september zet Syntra business samen met SyntraPXL een nieuw open opleidingsaanbod in de markt. Een perfect alternatief voor wie niet op zoek is naar maatopleiding, maar zijn werknemers wel wil bijscholen én daarbij graag zijn kmo-portefeuille inzet.

Business

Verdubbel je opleidingssubsidies met deze financiële incentives van de overheid

Het Vlaams opleidingsverlof is al enkele jaren een interessante maatregel voor mensen die hun job willen combineren met een opleiding. Momenteel kan je als werknemer maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives.