Mecanicien voor pleziervaartuigen
Mecanicien voor pleziervaartuigen
- Waarom kiezen voor SyntraPXL?
- Hou me op de hoogte
- Na deze opleiding ontvang je een diploma, getuigschrift of certificaat
In detail
Deze opleiding wordt professioneel en praktijkgericht aangepakt. Nadat de basismodules (maritieme mechanica en elektriciteit) succesvol zijn afgelegd, staat er niets nog in de weg om ook het laatste deel van het traject 'mecanicien pleziervaartuigen' tot een goed einde te brengen en zo het getuigschrift te behalen.
Achteraf kan men alle kanten op, ofwel zich vestigen als ondernemer of als specialist aan de slag gaan in de gespecialiseerde vakhandel.
WAT KENT MEN NA HET VOLGEN VAN DEZE OPLEIDING
Na deze opleiding heeft men de kennis om pleziervaartuigen op een deskundige wijze te onderhouden en/of te herstellen met inbegrip van de mechanische evenals alle elektrische en elektronische componenten.
Op de lesplaats in Hasselt is er voldoende werkmateriaal en didactisch materiaal aanwezig. Tijdens de eerste les zal de docent uitleg geven over gebruik van werkmateriaal en de aanschaf van een eigen werkkoffer. De aankoop van een eigen werkkoffer is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aanbevolen. De indicatieve prijs voor zo een standaard basis werkkoffer is ongeveer 175€.
Opgelet! Eén lesavond per week is de regel, doch uitzonderlijk kunnen er ook weken met 2 lesavonden worden ingepland. Een volledig lessenrooster wordt u bezorgd bij de start van ieder opleidingsjaar.
NOTA: Een volgende start van deze opleiding is voorzien voor september 2025! Inschrijven hiervoor kan dus vanaf medio mei 2025.
Deze opleiding richt zich tot personen vanaf 18 jaar die tewerkgesteld willen worden in de vaarsector of de bedoeling hebben zich in deze sector te vestigen als zelfstandig ondernemer
Programma
Ontdek het volledige programma in detail
Specifiek op maat van jouw bedrijf? Vragen over deze opleiding?PROGRAMMA
Jaar 1: mecanicien pleziervaartuigen
Maritieme mechanica (22 sessies )
In deze lessenreeks leer je de basis van de mechanica, eigen aan de mobiliteitssector. Je hebt de kennis van (de)montage van scheepstoiletten, huiddoorvoeren (types en plaatsing), koelingssystemen, werkingsprincipe 2- en 4-takt, anodes, drink- en vuilwatersystemen, uitlaatsystemen, aandrijvingssystemen, keerkoppelingen en schroefasdoorvoer.
Maritieme elektriciteit (12 sessies)
Wat is maritieme elektriciteit, elektrische grootheden en wetten, gebruik van meettoestellen, basis schakelingen, batterijen en laders (basis), elektronica aan boord, basis elektrische schema's.
Jaar 2: mecanicien pleziervaartuigen
Motoren: diagnose en reparatie (33 sessies)
diagnose en reparatie van zowel buitenboord- als binnenboordmotoren. Algemene informatie, brandstofsysteem, ontstekingssysteem, motorblok, schroefashuis,
startsystemen, elektrisch systeem, afstandsbediening, Power tilt/trim-systeem,...
Jaar 3 : mecanicien pleziervaartuigen
Elektriciteit aan boord: diagnose en reparatie (12 sessies)
Wat is diagnose en reparatie, maritieme elektrische toestellen, ontwerpen installatie, uitgewerkte schema's, GPS - plotter - AIS en VHF, uitwerken praktische case.
Onderhoud van romp en dek (11 sessies)
Overzicht van de verschillende materialen van de romp, kleine herstellingen van de romp in polyester, osmose, antifouling, top coating, overzicht van de gebruikte
materialen van het dek
Toegepaste bedrijfsvoering pleziervaartuigen (7 sessies)
Eindproef
Kmo-portefeuille
Thema: Beroepsspecifieke competentie - KnelpuntberoepDe kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 30% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Lees hier hoe de KMO-portefeuille in zijn werk gaat.
Netto verschuldigd bedrag voor:
* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen
Heb je nog een vraag?
Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.
Lesmomenten
- Opleidingscheques
- Kmo-portefeuille