Nieuwe trend: coaching in plaats van traditioneel opleiden

3 years 2 months geleden

Bedrijven bestelden tijdens het eerste kwartaal van het jaar uitzonderlijk veel coachingtrajecten op maat. Voor SYNTRA business is die toenemende vraag alvast geen verrassing. “Bijkomende subsidies en aanslepende bedrijfsuitdagingen maken coachingtrajecten aantrekkelijker dan ooit”, zegt Sandra Huysmans van SYNTRA business.

Er is sinds de coronacrisis heel wat veranderd op de bedrijfsvloer. Medewerkers zijn doorgegroeid naar nieuwe functies, worden geconfronteerd met nieuwe takenpakketten en moeten dat bovendien vanop afstand uitoefenen. Stuk voor stuk uitdagingen die zonder de juiste begeleiding nog jaren op de werkvloer voelbaar zullen blijven. “Meer en meer bedrijven komen met een specifiek probleem bij ons aankloppen”, bevestigt Sandra. “Ze ervaren dat hun werknemers goed bezig zijn, maar die extra begeleiding kunnen gebruiken. En daar kan SYNTRA business met een coachingtraject op maat voor zorgen.” Waar lig jij ’s nachts wakker van? Zo begint Sandra elk gesprek. “Een hele belangrijke vraag”, legt ze uit, “want de focus ligt op het concreet toewerken naar een oplossing. We leggen ons oor te luisteren en bekijken hoe wij de grootste meerwaarde kunnen bieden. We zorgen daar op heel wat manieren voor: via opleiding, training, coaching of op welk vlak dan ook.”

Samen aan de slag

Vergeet pure theoretische opleidingen. “We gaan met medewerkers op de bedrijfsvloer echt aan de slag”, vertelt SYNTRA business trainer Willy Heselmans. Hij zet momenteel zijn schouders onder een kennisborgingstraject bij een Gentse chemieonderneming. In dit huidig coachingtraject rolt hij een oplossing uit waarbij de kennis die momenteel in de hoofden van de werknemers zit, wordt vastgelegd in werkinstructies. Dat draaiboek moet uiteindelijk leiden tot opleidingsplannen voor nieuwe mensen. “Zo’n traject is altijd op maat van het bedrijf”, vertelt business trainer Willy. “Op basis van de informatie doe je een voorstel en tijdsinschatting, werk je dingen samen uit en volgen er evaluatiemomenten. We kijken of de doelen zijn bereikt of waar we nog in verder moeten gaan. Zo staan we klanten in het volledig proces bij.”

Financieel aantrekkelijk

Niet alleen bedrijfsuitdagingen zijn de drijfveer van de massale coachingaanvragen. “Veel bedrijven zijn dit jaar dankzij de extra subsidies en sectorfondsmiddelen ook actief over opleidingen gaan nadenken”, vertelt Sandra. “Ondernemingen zijn nu op de hoogte van de financiële steun waarop ze recht hebben, en ontdekken plots dat opleidingstrajecten eigenlijk niet zo duur zijn.” Loop je als onderneming ook tegen obstakels aan en kan een duwtje in de juiste richting je helpen? SYNTRA business zet je op weg.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal
Business

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal: hoe begin ik er aan?

Om de werkzaamheidsgraad in België tegen 2030 te verhogen tot 80%, voerde de federale overheid de arbeidsdeal in. Die arbeidsdeal omvat tal van regelingen met als doel de arbeidsmarkt te hervormen en meer flexibiliteit voor zowel medewerkers als werkgevers te garanderen. Bedrijven met 20 of meer medewerkers moeten bijvoorbeeld een jaarlijks opleidingsplan voor medewerkers opstellen.

Business

Syntra business lanceert nieuw opleidingsaanbod voor medewerkers

Vanaf september zet Syntra business samen met SyntraPXL een nieuw open opleidingsaanbod in de markt. Een perfect alternatief voor wie niet op zoek is naar maatopleiding, maar zijn werknemers wel wil bijscholen én daarbij graag zijn kmo-portefeuille inzet.

Business

Verdubbel je opleidingssubsidies met deze financiële incentives van de overheid

Het Vlaams opleidingsverlof is al enkele jaren een interessante maatregel voor mensen die hun job willen combineren met een opleiding. Momenteel kan je als werknemer maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives.