Nieuwe trend: coaching in plaats van traditioneel opleiden

3 years geleden

Bedrijven bestelden tijdens het eerste kwartaal van het jaar uitzonderlijk veel coachingtrajecten op maat. Voor SYNTRA business is die toenemende vraag alvast geen verrassing. “Bijkomende subsidies en aanslepende bedrijfsuitdagingen maken coachingtrajecten aantrekkelijker dan ooit”, zegt Sandra Huysmans van SYNTRA business.

Er is sinds de coronacrisis heel wat veranderd op de bedrijfsvloer. Medewerkers zijn doorgegroeid naar nieuwe functies, worden geconfronteerd met nieuwe takenpakketten en moeten dat bovendien vanop afstand uitoefenen. Stuk voor stuk uitdagingen die zonder de juiste begeleiding nog jaren op de werkvloer voelbaar zullen blijven. “Meer en meer bedrijven komen met een specifiek probleem bij ons aankloppen”, bevestigt Sandra. “Ze ervaren dat hun werknemers goed bezig zijn, maar die extra begeleiding kunnen gebruiken. En daar kan SYNTRA business met een coachingtraject op maat voor zorgen.” Waar lig jij ’s nachts wakker van? Zo begint Sandra elk gesprek. “Een hele belangrijke vraag”, legt ze uit, “want de focus ligt op het concreet toewerken naar een oplossing. We leggen ons oor te luisteren en bekijken hoe wij de grootste meerwaarde kunnen bieden. We zorgen daar op heel wat manieren voor: via opleiding, training, coaching of op welk vlak dan ook.”

Samen aan de slag

Vergeet pure theoretische opleidingen. “We gaan met medewerkers op de bedrijfsvloer echt aan de slag”, vertelt SYNTRA business trainer Willy Heselmans. Hij zet momenteel zijn schouders onder een kennisborgingstraject bij een Gentse chemieonderneming. In dit huidig coachingtraject rolt hij een oplossing uit waarbij de kennis die momenteel in de hoofden van de werknemers zit, wordt vastgelegd in werkinstructies. Dat draaiboek moet uiteindelijk leiden tot opleidingsplannen voor nieuwe mensen. “Zo’n traject is altijd op maat van het bedrijf”, vertelt business trainer Willy. “Op basis van de informatie doe je een voorstel en tijdsinschatting, werk je dingen samen uit en volgen er evaluatiemomenten. We kijken of de doelen zijn bereikt of waar we nog in verder moeten gaan. Zo staan we klanten in het volledig proces bij.”

Financieel aantrekkelijk

Niet alleen bedrijfsuitdagingen zijn de drijfveer van de massale coachingaanvragen. “Veel bedrijven zijn dit jaar dankzij de extra subsidies en sectorfondsmiddelen ook actief over opleidingen gaan nadenken”, vertelt Sandra. “Ondernemingen zijn nu op de hoogte van de financiële steun waarop ze recht hebben, en ontdekken plots dat opleidingstrajecten eigenlijk niet zo duur zijn.” Loop je als onderneming ook tegen obstakels aan en kan een duwtje in de juiste richting je helpen? SYNTRA business zet je op weg.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Het opleidingsplan en de arbeidsdeal
Business

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal: hoe begin ik er aan?

Business

Syntra business lanceert nieuw opleidingsaanbod voor medewerkers

Vanaf september zet Syntra business samen met SyntraPXL een nieuw open opleidingsaanbod in de markt. Een perfect alternatief voor wie niet op zoek is naar maatopleiding, maar zijn werknemers wel wil bijscholen én daarbij graag zijn kmo-portefeuille inzet. Een bedrijfsopleiding boeken kan nog steeds, maar met ons open aanbod van kortlopende opleidingen, certificeringen en bijscholingen kunnen we de gekende business-kwaliteit leveren op kleine schaal. Laat je inspireren door ons aanbod en schrijf nu alvast in! Ontdek het nieuw opleidingsaanbod!

Business

Verdubbel je opleidingssubsidies met deze financiële incentives van de overheid

Het Vlaams opleidingsverlof is al enkele jaren een interessante maatregel voor mensen die hun job willen combineren met een opleiding. Momenteel kan je als werknemer maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives. Hoog tijd om te investeren in opleiding dus!

Business

Wafelbakkers met goesting in de toekomst

De bescheiden Vlaming beseft vaak niet dat België het wafelland bij uitstek is. Eva Taes, HR-manager, kan daar in geuren en kleuren over vertellen: "We leveren aan ongeveer alle supermarkten in België, in Europa en zelfs verschillende landen buiten Europa." Bij de schrijver van dit artikel hebben vooral de geuren indruk gemaakt, want de heerlijke geur van versgebakken wafels overvalt je al op de parking. Bij het betreden van de productiehal zorgt het intens wafelaroma zelfs voor een instant hongergevoel. Maar wie zich niet laat afleiden, ziet meteen een voedingsbedrijf waar mensen en moderne machines samenwerken voor een efficiënt productieproces. Want wie in de voedingsindustrie aan de top wil blijven, moet kwaliteit en performantie hand in hand laten gaan.

Business

LEIDINGGEVEN OP AFSTAND

In deze opleiding geeft onze trainer, Karl Boumans, managers, ondernemers en leidinggevenden een volledige introductie in het leidinggeven op afstand. Naast een goede organisatiestructuur geeft hij ook praktische tips die je meteen in jouw bedrijf kan toepassen. Deze workshop bestaat uit vier sessies van drie uur en wordt aangepast aan de noden en wensen van het bedrijf.

Business

OVERLEVEN IN DE WAR FOR TALENT