Dikketruiendag: ook SYNTRA Business zet in op energiebesparing

5 years 3 months geleden

Vandaag is het de jaarlijkse Dikketruiendag, die zich richt op het onderwijs, bedrijven, organisaties en gemeentes. Maar natuurlijk kan je ook thuis meedoen. Als je een dikke trui of thermische onderkleding draagt, kan je de thermostaat lager zetten. Eén graad minder zou gemiddeld 7 % minder stookkosten en broeikasgassen betekenen. Ook door lichten te doven bij het verlaten van een ruimte, toestellen uit te schakelen na gebruik of de verwarming correct af te stellen kan je energie besparen en de CO2-uitstoot verminderen.

 

Vastgoedmakelaars worden energieverslaggever

Ook SYNTRA Business zet energiebesparing op de (les)agenda. Zelfstandig gerenommeerd energieadviseur Yves Dupont, die al sinds de jaren 90 gedreven bezig is met deze materie zijn eigen huis heeft een E-peil van slechts 4 (!) -, doceert voor SYNTRA Business de opleiding Energiedeskundige A, op maat van bedrijven. Dit zijn opleidingen tot energieverslaggever, aldus Yves. Bij elke verkoop of verhuur van een huis moet er een energiepresetatiecertificaat (EPC) zijn, daar zorgen deze verslaggevers voor. Maar verslaggever is anno 2019 niet zozeer meer een alleenstaande job. Het is zo dat het steeds vaker een en-en-verhaal wordt. Denk aan vastgoedmakelaars. Zij duiken meer en meer op in onze lessen. Naast huizen verkopen of verhuren, willen zij het energie-aspect ook aan hun klanten kunnen aanbieden, vaak zelfs gratis. Net omdat het zo belangrijk is geworden.

Energie en klimaat

Dat energiebesparing (en alle jobs die met deze materie hebben te maken) een steeds belangrijkere rol spelen in onze samenleving, tonen ook de klimaatmarsen in onze grote steden aan. Jongeren springen op de kar om politici duidelijk te maken dat er moet gehandeld worden, dat het vijf voor twaalf is. De opleiding Energiedeskundige A is volgens Yves ook van groot belang. Een energieprestatiecertificaat is een heel belangrijk vergelijkingsinstrument dat bepaalt hoe een gebouw zich energetisch zal gedragen. Als je bijvoorbeeld een huis met een kengetal van 300 vergelijkt met een van 600, weet je dat je voor dat laatste minder mag betalen, want dat je er nog veel aanpassingen zal moeten doen om het energetisch weer beter te laten scoren. Als we deze energiegegevens niet hadden, zouden we er niet op kunnen anticiperen en zou er dus nog meer energie verloren gaan, wat dan weer slecht is voor het klimaat.

Opleidingsonderdelen

Wat mag je verwachten als je als bedrijf intekent voor een opleiding Energiedeskunige A? Er zijn een aantal onderdelen, aldus Yves. Bij bouwfysica bekijken we hoe een gebouw in elkaar zit. Welke isolatie en welk glas werd er gebruikt? Hoeveel precies? Bij technieken bespreken we hoe er verwarmd, gekoeld en geventileerd wordt. Welke ketels er werden geplaatst en hoe efficiënt ze verwarmen. Een ander belangrijk onderdeel in onze opleiding is het protocol. Hoe meten we een woning op qua volume en grootte? Hoe interpreteren we alle informatie die we binnenkrijgen? En hoe kunnen we onze webapplicatie hiervoor gebruiken? Last but not least leren we onze cursisten plannen lezen én met SketchUp werken. Dat is een tool om woningen in 3D te tekenen, het volume te berekenen en geveloppervlaktes te meten. PS: Dikketruiendag gaat nog door tot middernacht, dus zet na het lezen van deze blog gerust je chauffage een graadje lager en trek lekker gezellig een dikke, warme sweater aan. Het klimaat dankt je! Heb je interesse in een SYNTRA Business verkooptechniekenopleiding op maat? Of heb je een vraag? Contacteer ons vandaag nog!

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Het opleidingsplan en de arbeidsdeal
Business

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal: hoe begin ik er aan?

Business

Syntra business lanceert nieuw opleidingsaanbod voor medewerkers

Vanaf september zet Syntra business samen met SyntraPXL een nieuw open opleidingsaanbod in de markt. Een perfect alternatief voor wie niet op zoek is naar maatopleiding, maar zijn werknemers wel wil bijscholen én daarbij graag zijn kmo-portefeuille inzet. Een bedrijfsopleiding boeken kan nog steeds, maar met ons open aanbod van kortlopende opleidingen, certificeringen en bijscholingen kunnen we de gekende business-kwaliteit leveren op kleine schaal. Laat je inspireren door ons aanbod en schrijf nu alvast in! Ontdek het nieuw opleidingsaanbod!

Business

Verdubbel je opleidingssubsidies met deze financiële incentives van de overheid

Het Vlaams opleidingsverlof is al enkele jaren een interessante maatregel voor mensen die hun job willen combineren met een opleiding. Momenteel kan je als werknemer maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives. Hoog tijd om te investeren in opleiding dus!

Business

Nieuwe trend: coaching in plaats van traditioneel opleiden

Bedrijven bestelden tijdens het eerste kwartaal van het jaar uitzonderlijk veel coachingtrajecten op maat. Voor SYNTRA business is die toenemende vraag alvast geen verrassing. “Bijkomende subsidies en aanslepende bedrijfsuitdagingen maken coachingtrajecten aantrekkelijker dan ooit”, zegt Sandra Huysmans van SYNTRA business.

Business

Wafelbakkers met goesting in de toekomst

De bescheiden Vlaming beseft vaak niet dat België het wafelland bij uitstek is. Eva Taes, HR-manager, kan daar in geuren en kleuren over vertellen: "We leveren aan ongeveer alle supermarkten in België, in Europa en zelfs verschillende landen buiten Europa." Bij de schrijver van dit artikel hebben vooral de geuren indruk gemaakt, want de heerlijke geur van versgebakken wafels overvalt je al op de parking. Bij het betreden van de productiehal zorgt het intens wafelaroma zelfs voor een instant hongergevoel. Maar wie zich niet laat afleiden, ziet meteen een voedingsbedrijf waar mensen en moderne machines samenwerken voor een efficiënt productieproces. Want wie in de voedingsindustrie aan de top wil blijven, moet kwaliteit en performantie hand in hand laten gaan.

Business

OVERLEVEN IN DE WAR FOR TALENT