De veiligheidskameleon

5 years 8 months geleden

Veiligheid en kwaliteit: het zijn twee factoren die nog te vaak over het hoofd worden gezien in bedrijven. Nochtans kan een kleine inschattingsfout grote gevolgen hebben. Een gerichte opleiding op maat van jouw bedrijf, jouw medewerkers en jouw machines, maakt zonder twijfel het verschil.

Je kan niet leren fietsen met een boek. Je moet dat zelf kunnen oefenen. Met die uitspraak vat Pascal Jans misschien wel zijn grootste sterkte samen. Als SYNTRA Business-trainer geeft hij met een onovertroffen gedrevenheid machinale trainingen en opleidingen. Nooit in een klaslokaal, maar altijd op het bedrijf of op de werf waar de deelnemers aan het werk zijn. Gehuld in zijn werflaarzen, veiligheidsjas en helm. En met een camionette die hij volledig inrichtte met speciale materialen om bouwbedrijven alles bij te brengen wat belangrijk en nuttig kan zijn. 'Vergelijk het met een Tupperware-avond: de verkopers brengen dan alles mee naar jouw thuis, gaan ermee aan de slag in de keuken en laten je proeven van het eindresultaat. Tijdens een opleiding doe ik exact hetzelfde: ik zorg voor maximale interactie, leg alles heel duidelijk maar eenvoudig uit en laat iedereen het dan meteen zelf uitproberen. Ik stem mijn taalgebruik ook af op de deelnemers. Zoals een preventieadviseur de taal van de codex spreekt, gebruik ik het vakjargon van de arbeiders op de werf. Als je hen iets wil bijleren, dan moet je dat op een toegankelijke manier brengen en in een taal die ze machtig zijn. Vorige week nog trok ik naar Frankfurt om daar een opleiding in het Duits te geven. Daarnaast geef ik opleidingen in het Nederlands, Frans en Engels.'

Ook voor ervaren arbeiders

'Weet je wat het mooiste compliment is dat je als trainer kan krijgen? Als iemand die al dertig jaar of langer een krak in zijn vak is, op het einde van de'opleiding te kennen geeft dat hij toch nog iets heeft bijgeleerd. Ik geef geen standaardopleidingen, maar put uit mijn eigen werkervaringen. Ik was jarenlang metselaar-kraanman, reed als chauffeur uitzonderlijk vervoer, ben machinist van mobiele torenkranen, reachstackers en containerkranen geweest, ' Ik weet dus perfect welke zaken er kunnen mislopen, wat de meesten verkeerd doen en waarmee ze worstelen op de werf of in het bedrijf. Bovendien zorgt mijn jarenlange ervaring ervoor dat ik deelnemers veel meer kan bijleren dan hetgeen je in een standaard cursus vindt. Daarnaast blijf ik continu mijn kennis bijspijkeren. Ik ga naar vakbeurzen in binnen- en buitenland, en school mezelf voortdurend bij.'

Eenvoudig toepasbaar

Dankzij zijn ruime kennis en ervaring kan Pascal een brede waaier aan maatopleidingen samenstellen en geven. 'Dat gaat van korte opleidingen van een paar uur zoals werken met een veiligheidsharnas, tot lange opleidingen van veertien dagen. Zo leerde ik onlangs een groep arbeiders zonder kraanervaring op twee weken tijd met een kraan werken.' Andere opleidingen die in de lift zitten, zijn opleidingen rond het aanslaan van lasten met een mobiele kraan of torenkraan (rigger), minigravers en hoogtewerkers. 'Ik heb zelf jaren bij de brandweer gewerkt en heb toen meermaals arbeiders moeten evacueren uit hoogtewerkers. Ook daar ligt het verschil: in de maatopleiding ga ik onder meer dieper in op wat je moet doen in noodsituaties en leg ik het nooddaalsysteem uit. Bij standaardopleidingen wordt daar niet of nauwelijks bij stilgestaan. Verder is een maatopleiding in het teken van minigravers nuttiger dan velen in eerste instantie denken. Ook die opleiding is heel ruim: van de startcontrole en hydrauliek tot het transport, de wegcode en ladingszekerheid. Hoewel je voor het transporteren van een minigraver een BE-rijbewijs nodig hebt, wordt daar nog bijzonder vaak inbreuk tegen gepleegd.' Welke opleiding je ook volgt, volgens Pascal zijn er een aantal criteria voor een goede opleiding. 'De opgedane kennis moet eenvoudig uitgelegd en toepasbaar zijn en je moet alles zelf eens kunnen uitproberen, met de machines waarmee je elke dag werkt. Daarenboven is het belangrijk om dezelfde taal te spreken, zowel letterlijk als figuurlijk. Als trainer ben je in feite een kameleon die zich telkens weer opnieuw aanpast aan diegenen die de opleiding volgen.'

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Het opleidingsplan en de arbeidsdeal
Business

Het opleidingsplan en de arbeidsdeal: hoe begin ik er aan?

Business

Syntra business lanceert nieuw opleidingsaanbod voor medewerkers

Vanaf september zet Syntra business samen met SyntraPXL een nieuw open opleidingsaanbod in de markt. Een perfect alternatief voor wie niet op zoek is naar maatopleiding, maar zijn werknemers wel wil bijscholen én daarbij graag zijn kmo-portefeuille inzet. Een bedrijfsopleiding boeken kan nog steeds, maar met ons open aanbod van kortlopende opleidingen, certificeringen en bijscholingen kunnen we de gekende business-kwaliteit leveren op kleine schaal. Laat je inspireren door ons aanbod en schrijf nu alvast in! Ontdek het nieuw opleidingsaanbod!

Business

Verdubbel je opleidingssubsidies met deze financiële incentives van de overheid

Het Vlaams opleidingsverlof is al enkele jaren een interessante maatregel voor mensen die hun job willen combineren met een opleiding. Momenteel kan je als werknemer maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives. Hoog tijd om te investeren in opleiding dus!

Business

Nieuwe trend: coaching in plaats van traditioneel opleiden

Bedrijven bestelden tijdens het eerste kwartaal van het jaar uitzonderlijk veel coachingtrajecten op maat. Voor SYNTRA business is die toenemende vraag alvast geen verrassing. “Bijkomende subsidies en aanslepende bedrijfsuitdagingen maken coachingtrajecten aantrekkelijker dan ooit”, zegt Sandra Huysmans van SYNTRA business.

Business

Wafelbakkers met goesting in de toekomst

De bescheiden Vlaming beseft vaak niet dat België het wafelland bij uitstek is. Eva Taes, HR-manager, kan daar in geuren en kleuren over vertellen: "We leveren aan ongeveer alle supermarkten in België, in Europa en zelfs verschillende landen buiten Europa." Bij de schrijver van dit artikel hebben vooral de geuren indruk gemaakt, want de heerlijke geur van versgebakken wafels overvalt je al op de parking. Bij het betreden van de productiehal zorgt het intens wafelaroma zelfs voor een instant hongergevoel. Maar wie zich niet laat afleiden, ziet meteen een voedingsbedrijf waar mensen en moderne machines samenwerken voor een efficiënt productieproces. Want wie in de voedingsindustrie aan de top wil blijven, moet kwaliteit en performantie hand in hand laten gaan.

Business

OVERLEVEN IN DE WAR FOR TALENT